sreda, 29. 3. 2023

Zaključna konferenca projekta Rainbow cities in Actions

V četrtek in petek, 16. in, 17. marca 2023, je v Kotorju potekala zaključna konferenca projekta Rainbow cities in Actions – LGBTI Policy Guidelines. Glavni cilj projekta je priprava smernic za LGBT+ politike v lokalnih samoupravah in s tem vzpodbuditi lokalne skupnosti, ki na tem področju nimajo aktivnosti, da začnejo z aktivnostmi.

Konferenco v Kotorju so odprli župan Kotorja Vladimir Jokić, minister za človekove pravice in pravice manjšin Fatmir Gjeka ter predsednica upravnega odbora mreže mavričnih mest Juliane Steeger. Črna Gora ima zelo dobro urejeno zakonodajo na področju LGBT+ (Zakon o prepovedi diskriminacije, Zakon o partnerski zvezi istospolnih oseb, trenutno v pripravi Zakon o potrditvi spola). Sprejeli so tudi Strategijo za izboljšanje življenja LGBT+ oseb v Črni Gori za obdobje 2019-2023, v okviru katere je vzpostavljena mreža lokalnih skupnosti, ki delujejo na področju človekovih pravic, nekatera mesta imajo tudi akcijski načrt. Kotor je bilo prvo mesto, ki se aktivno posveča LGBT+ in je od leta 2020 kot prvo črnogorsko mesto postalo član mreže mavričnih mest (od leta 2022 še Podgorica).

Smernice za LGBT+ politike bodo javno predstavljene 17. maja 2023 na mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji. Predstavnice in predstavniki mavričnih mest smo jih pripravljali dve leti, ko smo se srečevali na delavnicah v različnih mestih. Organizirane so bile štiri delavnice – prva preko zoom, nato pa v Berlinu, Aarhusu in v Corku. Na prvih dveh delavnicah so sodelovale tudi predstavnice in predstavniki nevladnih organizacij, iz Slovenije Legebitra, Društvo Parada ponosa in TransAkcija.

Ljubljana je lahko ponosna na številne aktivnosti, ki jih izvajamo na področju LGBT+ (certifikat lgbt prijazno, mladinski center za LGBT+, številni sofinancirani programi, pokroviteljstvo parade ponosa, številni dogodki v Mestni hiši, mavrična zastava na Mestni hiši…) in nekatere od teh bodo tudi vključene v smernice.

 

Preberite tudi: