Župan Mestne občine Ljubljana

Zoran Janković

Zoran Janković se je rodil 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, kjer je najprej obiskoval Osnovno šolo Valentina Vodnika in Osnovno šolo Ketteja in Murna, izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zoran Janković je poklicno pot začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije v sektorju investicij. V letih med 1979 in 1984 je kot predstavnik in komercialist zastopal podjetje Grič Zagreb, leta 1984 pa bil imenovan za v.d. direktorja podjetja Mercator Investa, kjer je služboval do leta 1988. Od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD-a Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. Jeseni istega leta je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., katero je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov ne krivdno razrešili.

Skoraj natanko leto dni po tem, 22. oktobra 2006, je bil z veliko večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov (z 62,99 odstotki) v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Lista Zorana Jankovića pa je pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu občine Ljubljana, kjer je v prvem mandatu imela od skupaj 45 mest kar 23 mest.

Poleg takojšnjega dela na posameznih projektih je župan Zoran Janković skupaj z nekaterimi sodelavci iz Mercatorja oblikoval tudi vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana in motivacijsko preoblikoval mestno upravo ter jo projektno usmeril.

Ljubljančani ga lahko sedem dni v tednu razen v pisarni na Mestnem trgu srečajo povsod, na tržnici, na športnih igriščih, v vrtcih in na gradbiščih. Še vedno njegovo osebno komunikacijo zaznamuje širok nasmeh in spontano zaznavanje problema, zna prisluhniti vsaki izrečeni prošnji, predvsem pa marsikateri problem učinkovito, vedno v dobrobit večine in nikoli na škodo manjšine, tudi rešiti.

Z zagotovitvijo pogojev za izgradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana potrjuje svojo strpnost in multikulturno osveščenost. Pod vodstvom sedanjega župana dobiva mesto nov zagon, predvsem se mu je kot evropski prestolnici s sprejetjem vizije prostorskega razvoja do leta 2025 vrnil optimizem v prihodnost modernega, a vseeno posamezniku prijaznega, urejenega ter varnega mesta.

V močni konkurenci svetovnih prestolnic (Dunaj, Lizbona, St. Peterburg, Riga, Guadalajara, Wellington) je komisija Unesca Ljubljani, ki je s svojim programom najbolj prepričala, podelila naziv Svetovna prestolnica knjige 2010. Po Forbesu je Ljubljana peto najbolj idilično mesto v Evropi, po anketi Reader's Digesta pa najbolj pošteno mesto na svetu. Po podatkih raziskav je tudi najvarnejše mesto v JV Evropi.

10. oktobra 2010 je bil Zoran Janković drugič v prvem krogu z veliko večino glasov (z 64,79 odstotki) izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Njegova lista je ponovno pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu MOL in ima od 45 kar 25 svetniških mest.

Zoran Janković je s svojo stranko (Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija) sodeloval na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki so bile 4. decembra 2011. Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija je zbrala 28,51% glasov in je bila relativna zmagovalka volitev, Zoran Janković pa je zasedel poslansko mesto v Državnem zboru Republike Slovenije. V nedeljo, 25. marca 2012, je bil v prvem krogu z veliko večino glasov (z 60,99 odstotki) že tretjič izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Na županskih volitvah, ki so potekale 5. oktobra 2014, so volilci Zoranu Jankoviću zaupali še en mandat na mestu župana Mestne občine Ljubljana. Tudi tokrat je bil izvoljen že v prvem krogu volitev, prejel je 57,5 % glasov.

Poleg zelo uspešne poslovne poti je bil Zoran Janković do izteka mandata, oktobra 2011, tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani.

Vse svoje življenje je Zoran Janković tudi velik ljubitelj športa. Osem let je bil predsednik Rokometne zveze Slovenije in pod njegovim vodstvom je bilo organizirano Evropsko prvenstvo 2004 za moške, kjer je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo. Rokometna zveza Slovenije mu je leta 2005 kot prvemu in edinemu podelila naziv častnega predsednika Rokometne zveze Slovenije. Po njegovih besedah ostaja rokomet ena njegovih največjih ljubezni. Zasebno je župan soprog Mije Janković, oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek dveh vnukinj in vnuka.