ponedeljek, 16. 3. 2020

Aktualne informacije glede koronavirusa

Epidemija koronavirusa vpliva tudi na življenje v Ljubljani. Javni zavodi in upravni prostori MOL so zaprti, avtobusi ne vozijo, lokali so zaprti, parkirišča so brezplačna.

Nazadnje posodobljeno 17. 3. 2020 ob 7.20. 

---

Zaprtje lokalov

Spoštovali bomo napovedane državne ukrepe glede zapiranj lokalov, saj je prav, da imamo iste osnove. V nedeljo dopoldne je bila večina lokalov zaprtih, kar pomeni, da tudi lastniki gostinskih lokalov skrbijo za svoje goste in zaposlene. To kaže tudi na to, da naši meščani in meščanke ravnajo odgovorno in samoomejevalno, brez panike

Zaprti upravni prostori MOL

Od ponedeljka, 16. marca 2020, do preklica bodo zaprti Glavna pisarna Mestne uprave MOL, skupna blagajna javnih podjetij in Javnega holdinga Ljubljana ter drugi upravni prostori MOL. Meščanke in meščane obveščamo, da smo dosegljivi po telefonu in e-pošti.

telefonska centrala: 01 306 10 00
elektronski naslov: glavna.pisarna@ljubljana.si

Parkirišča

Od nedelje, 15. marca, od 12. ure naprej so vsa parkirišča v lasti MOL brezplačna. To velja za vsa parkirišča (z zapornicami) in parkirna mesta ob cestiščih, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih, razen za garažne hiše.

LPP

V skladu z vladno uredbo bodo v ponedeljek, 16. marca, nehali voziti vsi avtobusi. Veljavnost mesečnih vozovnic se bo ustrezno podaljšala v mesec april.

Tehnični pregledi

Na podlagi odloka o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela tahografskih delavnic v Republiki Sloveniji, ki ga je izdala Vlada RS, bomo v torek, 17. marca 2020, prenehali z njihovim izvajanjem. Prepoved velja do 16. aprila 2020.
Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem in izdajanjem ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, se podaljša do 16. maja 2020, kar pomeni, da bodo lastniki ta vozila uporabljali v cestnem prometu, četudi jim bo v času med 17. marcem in 16. aprilom potekla veljavnost prometnega dovoljenja.

Lekarna Ljubljana

V Lekarni Ljubljana sledimo navodilom in odredbam pristojnih organov Republike Slovenije (Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje) glede preprečevanja okužb s koronavirusom.
Ker je na prvem mestu skrb za vsesplošno zdravje naše družbe – tako naših zaposlenih kot tudi naših strank, smo že sprejeli sledeče preventivne ukrepe:

  • Vstop v enote Lekarne Ljubljana je mogoč le posamično. V primeru znakov okužbe dihal (kašelj, vročina, težko dihanje) obveščamo stranke, da ostanejo doma, v lekarno po zdravila pa naj pride druga zdrava oseba.
  • V vse enote smo namestili dodatna zaščitna pleksi stekla na vseh izdajnih mestih. Zaposlenim omogočamo dostop do zaščitnih sredstev (zaščitne maske, rokavice in razkužila).
  • Do nadaljnjega so odpovedana vsa svetovanja ob meritvah in meritve v lekarnah (npr. glukoza v krvi, holesterol, venski pretok, osteoporoza, težave s prostato, nega kože in drugo).

Glede na trenutne razmere smo sprejeli še dodatne ukrepe:

  • Obratovalni čas določenih enot Lekarne Ljubljana je spremenjen oziroma krajši.

Do nadaljnjega NE OBRATUJEJO naslednje enote Lekarne Ljubljana:

  • Lekarna Tehnološki park, Ljubljana, najbližja enota Lekarne Ljubljana: Lekarna Brdo
  • Lekarna Levstik, Ljubljana, najbližja enota Lekarne Ljubljana: Centralna lekarna
  • Lekarniška podružnica Log-Dragomer, najbližji enoti Lekarne Ljubljana: Lekarna Vnanje Gorice in Lekarna Zlatica Vrhnika
  • Lekarniška podružnica Zagradec, najbližja enota Lekarne Ljubljana: Lekarna Ivančna Gorica

Glede na trenutne razmere se obratovalni čas posameznih enot Lekarne Ljubljana spreminja. Informacije o tem so dostopne na spletni strani www.lekarnaljubljana.si/poslovalnice. Informacije lahko dobite tudi preko Klicnega centra Lekarne Ljubljana, na tel. št.: 01 23 06 100.

V skladu z Odredbo ministra za zdravje (Uradni list 22/2020) je izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti omejena. Lekarna lahko izda:

  • zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca,
  • zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni COVID-19).

Glede na pretekli teden se obisk v enotah Lekarne Ljubljana postopoma umirja. Še vedno je povečano število naročil v Spletni Lekarni Ljubljana, zaradi česar prihaja do zamude pri dostavi izdelkov v spletni lekarni.
Ob nadaljnjem širjenju okužb z novim koronavirusom bomo obratovanje naših enot prilagajali.

Nujna zobozdravstvena oskrba

Skladno z uredbo Vlade in epidemiološko situacijo v ZD Ljubljana od 16. marca do preklica ukinjamo vse redne zobozdravstvene ambulante. V nujni zobozdravstveni ambulanti na vstopni točki ZD Ljubljana se obravnava le paciente z nujnimi stanji.
V primeru nujnega stanja prosimo, da pacienti pokličejo osebnega zobozdravnika ali triažnega zobozdravnika v njihovi enoti ZD Ljubljana, ki jih bo naročil na obravnavo na vstopni točki.

Ob vikendih in praznikih med 8. in 18. uro bo triažni zobozdravnik na Kotnikovi ulici 36 dosegljiv za paciente na telefonski številki 01 30 09 668.

Nujna zobozdravstvena obravnava pacientov brez suma na okužbo s COVID 19 poteka v ZD Ljubljana, Kotnikova ulica 36, od 8. do 12. ure in od 14. do 18. ure, le ob predhodnem naročilu njihovega osebnega ali nadomestnega zobozdravnika.

Nujna zobozdravstvena obravnava pacientov s COVID-19 ali sumom na okužbo s COVID-19 poteka v ZD Ljubljana - Center, Metelkova ulica 9, od 14. do 17. ure. V to ambulanto je potrebno prihod pacienta napovedati oz. ga naročiti. To stori pacientov osebni zobozdravnik ali pa triažni zobozdravnik na Kotnikovi ulici 36.

Skrajšan obratovalni čas tržnic

Obratovalni čas ljubljanskih tržnic bo od torka, 17. marca, naprej med tednom skrajšan. Tržnice bodo odprte od ponedeljka do sobote, od 6. do 14. ure.

 

Preberite tudi: