ponedeljek, 13. 5. 2024

Festival bibliobusov in mednarodni posvet potujočih knjižnic

Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana bo v četrtek, 16. maja, od 10. do 17. ure na Kongresnem trgu in Vegovi ulici prav poseben festival, na katerem si boste lahko ogledali v mobilne knjižnice predelane avtobuse, kamione in kombije. 18 potujočih knjižnic prihaja iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije. V Knjižnici Otona Župančiča bo ob tem potekalo tudi 22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic.

Slavnostno odprtje festivala s krajšim kulturnim programom bo na Kongresnem trgu ob 10. uri. Mestna knjižnica Ljubljana festival pripravlja v sodelovanju z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije.

Potujoča knjižnica Ljubljana letos obeležuje 50 let delovanja

Prvi bibliobus se je na pot odpravil 15. oktobra 1974 in od takrat se je zamenjalo že pet vozil, prepotovalo na tisoče kilometrov, izposodilo na milijone knjig, potujoči knjižničarji pa so ob tem stkali številne neprecenljive vezi. Potujoča knjižnica Ljubljana trenutno obiskuje 47 postajališč v Mestni občini Ljubljana in v primestnih občinah, na poti je vsak delovni dan, običajno v popoldanskih in večernih urah. Postajališča so v krajih in zaselkih, ki so oddaljena od stacionarnih knjižnic, pa tudi v posebnih zavodih, kjer z gradivom oskrbuje ranljivejše člane naše družbe.

Potujoča knjižnica. Foto: Rok Valencic, MKLJ
Foto: Rok Valenčič, MKLJ

    

Lansko leto smo v Mestni knjižnici Ljubljana pridobili nov bibliobus. Ob tem je Mestna občina Ljubljana starejše vozilo podarila Mestni knjižnici Reka s ciljem poglobitve sodelovanja med pobratenimi mesti in izmenjave dobrih praks ter z namenom izboljšanja dostopnosti literature za dvig bralne kulture. Reški prenovljeni bibliobus bo na ogled tudi na letošnjem festivalu.

22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic

V Knjižnici Otona Župančiča bo 16. in 17. maja potekalo 22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic, ki bo z izmenjavo znanj ter izkušenj odpiralo vsebine o pomenu potujočih knjižnic v sodobni družbi in o možnostih njihovega nadaljnjega razvoja.

Na posvetu bodo sodelovali predavatelji iz slovenskih ter tujih potujočih knjižnic, in sicer iz Velike Britanije, Madžarske, Portugalske, Švedske, Hrvaške, Srbije, Nizozemske, Španije, Severne Makedonije, Litve in Bolgarije. Predstavili bodo zanimive projekte za uporabnike, ki jih izvajajo v svojem knjižničnem prostoru, razvoj in organiziranost mreže svojih postajališč, načine dela potujočih knjižničarjev, ki se razlikujejo od dela knjižničarjev v stacionarni knjižnici, predstavili bodo festivale potujočih knjižnic v tujini.

Preberite tudi: