petek, 30. 9. 2022

Festival ZOOM.16 je uspel

V Pionirskem domu se je v četrtek, 29. septembra 2022, zaključil mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM.16, na katerega so prijavili 91 otroških in 184 mladinskih filmov.

Festival prikazuje filme z vsega sveta, ki redko dobijo priložnost, da se lahko predstavijo mednarodnemu mlademu občinstvu. Osrednja nit festivala je, da otroci in mladi s svetom delijo svoje misli, želje in izzive.
Festivalska filmska bera 2021/22, četudi nekoliko manjša kot v prejšnjih letih, je z vseh koncev sveta postregla s presežki v avtorskih pristopih, aktualnih tematikah in raznovrstnih žanrih. Med izbranimi filmi tekmovalnega programa smo se lahko ponovno navduševali nad kvalitetno animacijo, s pogostimi humornimi preobrati začinjeno igrano produkcijo in presenetljivo zrelo dokumentaristiko. Vse to pa priča o idejni svežini mladih, ki se sami ali pa pod mentorskim vodstvom lotevajo filmskih projektov z izrazito pristnostjo in neposrednostjo, kar nam omogoča vpogled in razumevanje njihovih (in naših skupnih) želja, ambicij, problemov, strahov in kriz, s katerimi se soočamo.

Zmagovalci festivala

Selektorji Vid Hajnšek, Marina Katalenić in Sara Šabec so v tekmovalni program uvrstili 17 otroških in 17 mladinskih filmov. Med izbranimi filmi so žiranti: filmska kritičarka Tina Poglajen, igralec, režiser in producent Gašper Markun, ter režiser, scenarist, producent, montažer in pedagog Marko Cvejić odločali o najboljšem v obeh kategorijah.

Klapo za najboljši film v otroški kategoriji je osvojil film Smrčanje avtorice Sare Abedi (Iran).

Sara abedi

Člani žirije so svojo odločitev obrazložili takole: "Avtorica se na igriv in simpatičen način skupaj z očetom loti problema smrčanja, ki ga skozi film tudi uspešno »rešita«. Gre za iskrivo, samosvoje raziskovanje filmskega ustvarjanja deklice, njen oče pa je hkrati njen filmski subjekt in mentor. Film tako zelo naravno združuje dve plasti pripovedi: dogajanje in ozadje njegovega dokumentiranja. Spodbujanje ustvarjalnosti deklic je v času protestov proti diskriminaciji in nasilju nad ženskami, ki se dogajajo v državi iz katere film prihaja, še posebno hvalevredno. Filmu Smrčanje podeljujemo nagrado zaradi izvrstnega, celovitega in nenazadnje iskrenega in komičnega pristopa k na videz vsakdanji temi."

Med mladinskimi filmi je slavil Piotr Kaźmierczak (Poljska), z animiranim filmom Luknja.

piotr

Film je žirija nagradila zaradi preprostosti in izjemne učinkovitosti, ki za osrednji element svoje pripovedi izkoristi materialnost svojega medija. Ta ne nastopa le v vlogi filmskega eksperimenta, ampak deluje izjemno poetično. Film z izjemno zvočno atmosfero popelje gledalca v svet samote in izgube, ki nam ga avtor prepričljivo predstavi v tehniki kolaža. Filmu Luknja podeljujemo nagrado zaradi poguma v raziskovanju minimalističnega pristopa k domišljiji."


Nagrajeni film Luknja

Preberite tudi: