petek, 28. 6. 2019

Gremo na bazen!

V vročih poletnih dneh se prileže ohladitev v bazenu. V Ljubljani se lahko osvežite na kar nekaj kopališčih.

Ilirija: kopališče v centru

Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 kot eno izmed najmodernejših in najelitnejših kopališč v Evropi. Danes je bazen ravno obratno, a spet »in«: njegova retro podoba ne privablja samo domačinov, temveč tudi turiste. Videz se že skoraj od vsega začetka skorajda ni spremenil. Ob olimpijskem bazenu ni več skakalnega stolpa, zato pa je tam manjši tobogan. Zraven velikega bazena je še manjši bazen za otroke. Kopališče upravlja Plavalni klub Ilirija, zato je do dvanajste ure med tednom rezervirano za plavalne tečaje. Po tej uri je odprto za javnost. »Naš bazen je posebnost, saj je ves čas delovanja temeljil na prostovoljstvu. Pri nas nikoli ne bo nabito polno, saj na bazen spustimo le dvesto kopalcev in nič več. Naša prednost je tudi, da je lokacija v samem centru Ljubljane, in lahko bi rekli, da smo mestno kopališče,« opisuje vodja Tomi Martinjak in povabi, da jih obiščete. Posebnost, ki bo privabila ljubitelje starinskega pridiha, so preoblačilnice, ki so stare toliko kot samo kopališče. So tudi zaščitene in pripovedujejo zgodbe, ki se ob njih pletejo že skoraj devetdeset let. Na hodniku med garderobami je fotografska razstava s starimi arhivskimi fotografijami kopališča, življenja v njem in njenih plavalcev. Na eni izmed fotografij je tudi Stanko Bloudek, znameniti športnik, načrtovalec mnogih športnih objektov in idejni oče Ilirije.

ilirija

Tomaž, Bežigrad: "Leta 1940 sem prvič obiskal Ilirijo. Zadnjih dvajset let obiskujem bazen od ponedeljka do petka in plavam po eno uro. Imam dvainosemdeset let in verjamem, da je tudi plavanje pripomoglo k zelo dobremu počutju v moji starosti. Plavanje je rekreacija, ki je hkrati fizioterapija. Po kopanju in tuširanju se vsakič še oprham z mrzlo vodo. Tega me je naučila mama, saj mi je vtepla v glavo tudi ti dve navadi: knajpanje in zajtrk kot glavni obrok dneva. Rad bi se zahvalil vsem, ki skrbijo za bazen in okolico. Če ne bi bili tako skrbni, bi verjetno Ilirijo čakala podobna usoda kot Plečnikov stadion. Izpostavil bi dolgoletnega vzdrževalca za vodo, Francija Zabukovca, ki živi za to kopališče. Dodal bi še, da sem vodja skupine upokojencev, ki aktivno preživljajo prosti čas v vodi. Vabljeni ste, da se nam pridružite, saj je plavanje samo po sebi terapija."

Kmalu nova Ilirija

»Temeljni kamen za gradnjo novega kopališča Ilirija, ki bi ustrezalo vsem standardom, je bil položen pred skoraj 20 leti. Toliko časa smo čakali na pokrit olimpijski bazen in vesel sem, da bomo leta 2021 že lahko plavali v novem bazenu. To pa bo pridobitev ne samo za plavalce, temveč tudi za druge športnike, saj bomo v sklopu prenove zgradili več športnih dvoran,« je ob podpisu pogodbe za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo bazena Ilirija konec decembra 2018 izpostavil župan Zoran Janković.

Projekt novega kopališča Ilirija po vsebini in velikosti presega sedanje kopališče in skladno s trajnostnimi načeli razvoja mesta predvideva tudi ureditev zunanje zelene površine in športnega parka med Bleiweisovo cesto, Celovško cesto in železniško progo, s čimer bomo povezali bližnji park Tivoli z mestnim središčem.
V pokritih prostorih so predvideni centralni olimpijski plavalni bazen s tribunami, vadbeni bazen, velika gimnastična dvorana, mala dvorana za borilne in ostale športne dejavnosti, fitnes ter spremljajoči prostori. Načrtujemo tudi Muzej Stanka Bloudka, ponudbo pa bo popestril še gostinski del z zunanjo teraso. V sklopu ureditve območja, ki zajema 24.000 m2, od tega plavalni center obsega 11.400 m2, športne dvorane pa 3.500 m2, bomo zgradili podzemno garažo za 300–400 osebnih vozil, ki bo nadomestila obstoječe parkirišče in omogočila parkiranje tudi okoliškim stanovalcem.

S projektom bo dodatno zaživela tudi kulturna in turistična tematika območja, saj bomo v celoti ohranili in revitalizirali vhodni del obstoječega Kopališča Ilirija, ki predstavlja kulturno dediščino.

Kolezija: sodobno meščansko kopališče

kolezija

Kopališče Kolezija, ki se nahaja ob Gradaščici na meji med Trnovim in Vičem, je verjetno najlepši zunanji bazen v Ljubljani. Pred kratkim je bil kompleks popolnoma prenovljen, toda tako kot druga ljubljanska kopališča ima bogato zgodovino. Pa tudi prenova v modernističnem duhu je prostoru naklonila prav posebno dušo.Nekdaj je Kolezija veljala za staro meščansko kopališče, danes pa bi jo lahko imenovali sodobno meščansko kopališče. Od centra je oddaljeno le nekaj minut s kolesom, tistim z avtomobili pa nudi parkiranje v parkirni hiši. »Obiskovalci, predvsem rekreativni plavalci, lahko plavajo v velikem olimpijskem bazenu, otroci pa v otroškem, ki obsega še masažni del ter čofotalnik,« našteva vodja Boštjan Albreht in nadaljuje, da kopalci pohvalijo dobro plavalno vodo, ki je tudi po zaslugi sodobnih prečiščevalnih filtrov zelo dobre kakovosti. »Gostje cenijo naše poslanstvo: umirjeno kopališče brez zvočnikov in radia. V bližini bazena je prepovedano kaditi. Reševalci iz vode so karseda neopazni.« Je pa še nekaj, kar dela Kolezijo tako lepo. Kopališče se odpre že ob pol sedmih in jutro vedno pričara zanimive barve neba, zelenih dreves in modrine bazena, ki se zrcali v nizki stekleni stavbi recepcije. Zvečer, vse do dvaindvajsete ure, pa luči v bazenu in v avli naslikajo večerno umirjeno svetlobo.

Vito, Rudnik: "Kolezija mi je ful všeč, saj je nova in zelo lepo skrbijo zanjo. Dobro je tudi, da je ob bazenu igrišče za odbojko, miza za pingpong in košarkarsko igrišče. Manjka le tobogan."
Marko, Vič: "Ko sem bil mlad, je bila Kolezija poleg Špice naše poletno morje. Pohvalil bi vse zaposlene, ki so zelo prijazni in redoljubni. Ves čas vidim čistilko, ki skrbi za čistočo. Danes sem prišel z ženo, ki je trenutno v savnah."

Kodeljevo: poletni živžav

Kopališče Kodeljevo, ki ima dva plavalna bazena, enega otroškega in vodni tobogan, lahko sprejme največ obiskovalcev od vseh letnih bazenov. Kopališče se nahaja v neposredni bližini parka in graščine ter ima veliko travnate površine z naravno senco, kjer obiskovalci igrajo badminton in druge igre z žogo. Vsak ponedeljek lahko kopališče obiščete po simboličnih cenah, saj ves dan velja petdesetodstotni popust na vse vstopnice. »Pri nas so rekreativni plavalci in športniki na istem dvorišču. Lahko bi rekla, da lepo sobivamo. Profesionalni plavalci in vaterpolisti ter družine z otroki, starejši, najstniki. Vabimo vas, da nas obiščete s kolesom ali javnim prevozom,« vabi vodja bazena Katarina Gaser.

kodeljevo

Iztok, Kodeljevo: "Žena mi je povedala za plavalne urice na Kodeljevem. Plavalni trener poskrbi, da se intenzivno razgibamo. Kravl, hrbtno, prsno, vse to pripomore k boljšemu počutju. Doma sicer večino časa presedim, a moj hrbet tega ne mara. Všeč mi je tukaj na bazenu, saj imam hkrati stik z naravo, pa še blizu doma je."

Plaža Sava

plaža sava

Plaža Sava, ki smo jo uredili na Ježici, v bližini teniških igrišč, leži na območju Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja, na katerem so posegi zelo omejeni, zato smo v okviru ureditve lahko sanirali brežino, uredili t.i. kranjsko steno, ki utrjuje brežino na tem območju, uredili dostop do vode in postavili betonske ležalne ploščadi za sončenje. Ob tem smo vzpostavili tudi dostop za intervencijo (gasilce), ki ga do zdaj ni bilo. Plaža je namenjena sončenju, in ni kopališče.
Na plaži Sava smo postavili zunanje ekološko stranišče, ki ga je razvilo podjetje Kakis. Pozitivne sanitarije Kakis temeljijo na konceptu kompostnih sanitarij, kar pomeni, da se blato lahko predela v gnojilo ali v biomaso za gretje. 'Kakisi', ki temeljijo na načelih krožnega gospodarstva, sicer že stojijo v več slovenskih mestih.

Jani, Bežigrad: "Prva urejena plaža ob Savi se mi zdi zelo dobrodošla. Želim si, da bi ljudje, ki jo obiščejo, lepo skrbeli za njeno okolico. V mislih imam odpadke, cigaretne ogorke in prav danes sem opazil prazne aluminijaste čašice, v katerih so bile čajne svečke. Mar ni to osnova, da kar prineseš, odneseš s seboj? Tako boš že imel lepo naravno okolje tudi, ko prideš naslednjič. Zanimiv in uporaben se mi zdi tudi trajnostni ekološki WC, ki je poleg betonskih ležalnikov na novo postavljen ob plaži."

V Ljubljani se lahko osvežite tudi v vodnem mestu Atlantis in wellnessu pod milim nebom Laguna.

Povzeto po glasilu Ljubljana, avtorica Staša Cafuta Trček 

Preberite tudi: