petek, 2. 6. 2023

Filmsko poletje se pričenja

Tudi v letu, ko praznujemo stoletnico kina na Kolodvorski, dvajseto obletnico art kina in petnajsto obletnico mestnega kina, se bomo s filmi od 8. junija do 8. julija 2023 najprej podali na Kinodvorišče, letni kino v atriju Slovenskih železnic, potem pa na Film pod zvezdami in v Letni Kinodvor na Kongresnem trgu.

Kinodvorišče odpiramo v četrtek, 8. junija 2023, ob 21.30 uri s premiero slovenskega filma Poletje '91. Dokumentarni film Žige Virca, v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov, prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Na premieri bodo z nami tudi režiser in filmska ekipa.

Filmi so vsak dan na sporedu ob 21.30. Vhod v atrij je skozi Dvorano Kinodvora. V primeru slabega vremena je projekcija ob isti uri v Dvorani. Partnerja Kinodvorišča sta Zavarovalnica Triglav in Slovenske železnice.

Več informacij in program najdete tukaj

Kinodvorišče in Druga godba

Ljubezen nemske marke in smrt. Foto: Kinodvor
Ljubezen nemske marke in smrt. Foto: Kinodvor

   

Kinodvorišče bo tudi letos prizorišče predstavitev glasbenih dokumentarcev iz cikla Druga godba v Kinodvoru. Od junija do septembra bo na sporedu pet svežih glasbenih dokumentarcev, ki zvoke festivala Druga godba prinašajo na Kinodvorovo platno. V juniju bodo na Kinodvorišču premierno predstavili dva, ki ostajata na rednem sporedu: v sodelovanju s Festivalom migrantskega filma bo od 15. junija na ogled Ljubezen, nemške marke in smrt, od 27. junija pa še Cesária Évora. Z enkratnimi projekcijami filmov bodo nadaljevali v avgustu in septembru.

Kaj nas to poletje še čaka in kdaj

Kinodvorišču že tradicionalno sledi Film pod zvezdami, letni kino na Grajskem dvorišču, ki ga že vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Med 13. julijem in 5. avgustom bomo 24 zaporednih večerov na ogled ponudili izbrane odmevne filme pretekle kinematografske sezone, prepletene s svežimi predpremiernimi in premiernimi naslovi.

Sezono kina na prostem bomo sklenili z Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu. Na tem veličastnem mestnem trgu bomo od 21. do 24. avgusta prikazali štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. S to brezplačno prireditvijo, ki vsako leto pritegne vedno več domačih in tujih obiskovalcev in obiskovalk, se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

Vse poletje bomo tudi v dvorani na Kolodvorski ponujali raznolik filmski program. Vsak premierni naslov bo na sporedu enkrat tedensko, tako da jih bodo gledalci in gledalke lahko ujeli kljub poletnim počitnicam in potovanjem. Zadnjo julijsko in avgustovsko nedeljo bosta v programu Za zamudnike na sporedu dva izmed najbolj obiskanih filmov v petnajstletni zgodovini mestnega kina: 30. julija bo na ogled Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel) Wesa Andersona in 27. avgusta Razredni sovražnik Roka Bička. Julija in avgusta bo vsako soboto in nedeljo ter v izbranih terminih med tednom potekal tudi Poletni Kinobalonov izbor, počitniški program za otroke od 4. leta starosti dalje. Med tednom so v dopoldanskem času vabljene tudi skupine počitniškega varstva.

 

Preberite tudi: