sreda, 7. 2. 2024

Pustno obarvana Ljubljana

V soboto in nedeljo, 10. in 11. februarja 2024, bo tudi Ljubljana v znamenju pustnih mask. V soboto se bo skozi mestno središče vil Zmajev karneval, pustno rajanje pripravljajo v Pionirskem domu, v Centru Rog vabijo na pustne delavnice, maske na drsalkah pa bodo rajale na drsališču Ledena pravljica.

Zmajev karneval bo na pot skozi staro mestno jedro krenil ob 11. uri. Vodil ga bo zeleni ljubljanski zmaj, v povorki bo med drugim več kot 10 ljubljanskih vrtčevskih in osnovnošolskih skupin, pridružile se jim bodo še etnološke skupine, bobnarji in pihalni orkester. Svojo pot bo zaključil na Kongresnem trgu, kjer bodo sledili nastopi otroških pustnih mask, ki so tudi letos pripravile krajše pevske in plesne točke. Skupinske maske predstavljajo pravljične junake, pri njihovi izdelavi pa so sledili načelom ponovne uporabe.
Žejni in lačni se bodo lahko krepčali s sladkim priboljškom in pijačo, razposajene maškare pa čaka prostorno plesišče Kongresnega trga, saj bo za zaključek sledil še glasbeni DJ-program.

Veliko rajanje v Festivalni dvorani

maškare v festivalni dvorani

Pionirski dom – Center za kulturo mladih na veliko pustno rajanje v Festivalno dvorano vabi v soboto in nedeljo, 10. in 11. februarja 2024, med 16. in 20. uro. Na plesnem parketu bodo rajali otroci vseh starosti, ki se bodo prelevili v svoje junake, živalce in najljubše pravljične like. Naučili se bodo lahko novih koreografij, izdelovali na ustvarjalnih delavnicah, se prepustili izkušenim umetnikom poslikav obraza, prepevali znane otroške skladbe, plesali med konfeti ter uživali sladkosti pustnih krofov.

Pust v Centru Rog

center Rog Domen Nan
Foto: Domen Nan

V Centru Rog bo pustna sobota posvečena ustvarjanju pustnih mask, v vhodni avli bodo v dopoldanskih urah vsem obiskovalcem in obiskovalkam v pustnih maskah delili krofe.  

Delavnice za otroke bodo potekale od 11. do 13. ure, za odrasle pa od 15. do 18. ure. Ob 11. uri pripravljajo tudi voden ogled Centra Rog. Podrobnosti so objavljene na spletni strani Centra Rog, kjer zbirajo tudi prijave.

Maske na drsalkah

Pustno drsanje

Tudi drsališče na Pogačarjevem trgu Ledena pravljica bo v soboto pustno obarvano. Male in velike maškare bodo lahko drsale od 9. ure naprej, poleg smeha in zabave pa jim bodo brezplačno delili tudi odlične krofe iz Pekarne Pečjak. Maškare bodo lahko sodelovalne v nagradni igri in se potegovale za glavno nagrado, nove drsalke. Izžrebali jih bodo ob 14. uri.