petek, 17. 11. 2023

Skupaj za popolno odpravo raka materničnega vratu

17. novembra obeležujemo tretjo obletnico sprejetja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo raka materničnega vratu. Ob tej priložnosti bomo Mesarski most obarvali v turkizno barvo in se tako pridružili Državnemu programu ZORA, Zvezi slovenskih društev za boj poti raku in superjunakinji CECILIJI na poti do odprave raka materničnega vratu.

Rak materničnega vratu je enajsti najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši rak pri mladih ženskah, starih od 25 do 49 let, v Evropi, Svetovna zdravstvena organizacija pa je leta 2020 v strategiji za popolno odpravo raka materničnega vratu postavila tri cilje: 90-70-90 - 90 % precepljenost deklic proti HPV, 70 % udeležba žensk v presejalnih programih in ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu.

Pravočasno odkritje bolezni

Rak materničnega vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Redni preventivni ginekološki pregledi so zato izjemnega pomena. Za ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede velja, da imajo kar do 80 % manj možnosti, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Sestavni del preventivnega ginekološkega pregleda za preprečevanja raka materničnega vratu je bris materničnega ustja, test PAP. Vsaka ženska, stara od 20 do 64 let, potrebuje test PAP enkrat na tri leta.

Rak materničnega vratu je v 99 % vzročno povezan z okužbo s humanim papilomskim virusom (HPV), ki jo lahko prenašajo tako moški kot ženske. Tako je tudi cepljenje dečkov kot deklic proti virusu HPV izjemnega pomena. Od leta 2007 v Sloveniji obstaja cepivo, ki uspešno prepreči okužbe z nekaterimi genotipi HPV. Cepljenje je brezplačno za vse deklice in dečke v 6. razredu osnovne šole. 

Izjemen pomen preventive

Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna, pravijo pri Državnem presejalnem programu zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA. Ta v Sloveniji deluje že več kot 20 let in s preventivnimi ginekološkimi pregledi ter pregledi celic v brisu materničnega ustja omogoča pravočasno odkriti predrakave spremembe.

Preberite tudi: