sreda, 15. 7. 2020

Smeti + ideja = manj tigrastih komarjev

Pogovarjali smo se z Alenko in Majo, ki tvorita ustvarjalni duo kulturno-umetniškega društva Smetumet. Iz smeti znata izdelati skoraj vse. Za nas pa sta pripravili učinkovit recept za boj proti tigrastemu komarju.

Kdaj sta se vidve prvič srečali z invazivno tujerodno živalsko vrsto tigrasti komar?

Maja: Mene so prvič presenetili sredi dneva na vrtu v Rožni dolini nekaj let nazaj.
Alenka: Vame pa so prvič zagrizli na počitnicah v Istri. Spomnim se, da sem se spraševala, zakaj jih ni slišati... potem sem zvedela, da gre za tigraste komarje.

Na vajini spletni strani najdemo zapis, da imata več pogledov na življenje, a en odnos do smeti. Glamurozen. Kako sta ta odnos vpeli v boj proti širjenju tigrastega komarja?

M+A: V MOL ste se obrnili na nas z vprašanjem, ali bi se dalo najti kakšno 'naredi sam' rešitev za preprečevanje širjenja tigrastih komarjev. V Smetumetu oblikujemo izdelke iz odpadnih materialov in to je prva trajnostna komponenta, pri tem izdelku pa je bilo pomembno tudi, da ne uporabljamo insekticidov ali drugih strupenih snovi. Po vzoru komercialne pasti za komarje smo izdelali past iz nekaj kosov odpadnih materialov, ki se najdejo v vsakem gospodinjstvu. Tako recept za past kot repelent lahko najdete spodaj v novički.

Izdelan repelent in past za komarja sta tudi preizkusili. Kakšni so bili rezultati?

M+A: Past sva preizkusili v bližini našega studia v Mostah in res se je ujelo kar nekaj komarjev. Pomembno je, da jo postavimo v senčen del vrta, v kakšno grmovje, saj na takih mestih komarji iščejo vodo za odlaganje jajčec. Repelent zelo lepo diši, če se uporabi v kombinaciji z medicinskim 70 % alkoholom ga lahko uporabimo tudi za razkuževanje rok. Majo imajo komarji zelo radi, zato doda vanj še eterično olje limonske trave, jaz pa uporabljam samo tega z namočeno lupinico in sivko.

Vaju lahko kontaktiramo, če v zvezi z repelentom ali izdelavo pasti potrebujemo pomoč?

Alenka: Seveda, vsi kontakti so objavljeni na naši spletni strani www.smetumet.com

---

Tigrasti komar

Gre za invazivno tujerodno žival, ki izhaja iz Jugovzhodne Azije. Prvič je pripotoval v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum, v Albanijo leta 1997. V zadnjih letih se hitro širi tudi na območju Mestne občine Ljubljana.

Past in repelent proti tigrastemu komarju

Repelent proti tigrastemu komarju

 

yt-play-btn

 

 

Past za tigraste komarje

yt-play-btn

 

 

Pri pripravi receptov za oba produkta so pomagali v društvu Smetumet.

Preberite tudi: