petek, 7. 10. 2022

V Kinodvor na 28. Mednarodni festival Mesto žensk

Kinodvor se že vrsto let vsak oktober z izbranimi filmi in gostjami pridružuje Mednarodnemu festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki se letos posveča presečiščem med spolom in raso.

V mestnem kinu bodo v okviru festivala prikazali tri filme, na dveh projekcijah pa bo potekal tudi pogovor z ustvarjalkama.

V ponedeljek, 10. oktobra, ob 20.30 bodo premierno predstavili film Tri minute – podaljšano (Three Minutes – A Lengthening, 2021). Bianca Stigter kot nekakšna arheologinja podrobno preučuje vsako sličico triminutnega domačega filma, posnetega leta 1938 v majhnem judovskem mestu na Poljskem, da bi v življenje priklicala skupnost, ki je izginila med drugo svetovno vojno. Esej o zgodovini, spominu in filmu spremlja pripoved Helene Bonham Carter. Režiserka Bianca Stigter se bo po projekciji pridružila v pogovoru preko Zooma.
Film po premieri ostaja v Mali dvorani Kinodvora na rednem sporedu.

V torek, 11. oktobra, ob 17. uri bo v sodelovanju s festivalom Kino Otok projekcija filma Eami (Eami, Paz Encina, 2022). Paragvajska režiserka Paz Encina je za film odpotovala v argentinsko provinco Chaco. Potopila se je v mitologijo plemena Ajoreo-Totobiegosode in prisluhnila pretresljivim zgodbam ljudi, ki jih preganjajo z njihove lastne zemlje. Na podlagi vsega, kar je izvedela, je posnela sanjski, magičnorealistični film o deklici z imenom Eami. Eami v jeziku ajoreo pomeni gozd, pa tudi svet. Predstavniki plemena Ajoreo-Totobiegosode ne delajo razlik: drevesa, živali in rastline, med katerimi živijo že stoletja, so eno. Deklica Eami tava po pragozdu, odkar so ji uničili vas in razgnali njeno skupnost.

Za zaključek filmskega programa letošnjega Mesta žensk bo v soboto, 15. oktobra, ob 16. uri na premieri programa za otroke Kinobalon predstavljen film Kraljica smeha (Comedy Queen, Sanna Lenken, 2021). Na projekciji bo tudi glavna igralka Sigrid Johnson. 
Film o izražanju mladostniških čustev in upanju je hkrati komedija in drama, ki optimistično portretira Sashine najtežje trenutke odraščanja. Posnet je po uspešnem istoimenskem romanu Jenny Jägerfeld, lani ga je v slovenščini izdala založba Zala.

Za vse filme so vstopnice že na voljo, tako pri blagajni Kinodvora kot tudi po spletu. 

Podrobnejši program festivala je objavljen tukaj

 

Preberite tudi: