petek, 14. 10. 2022

Župan prejel najvišje priznanje ZZB za vrednote NOB Slovenije

Župan Zoran Janković je v sredo, 12. oktobra 2022, na prireditvi ob zaključku Kajuhovega leta prejel Listino zveze združenj borcev, najvišje priznanje za njegov osebni prispevek k ohranjanju zgodovinske resnice o NOB ter spoštovanje in uresničevanje vrednot tega boja v sedanjosti.

Županu sta priznanje podelila predsednik Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman in predsednica Združenja borcev Ljubljana Julka Žibert. Ob tem sta izpostavila županovo zavezanost vrednotam NOB, ohranjanje spomina nanj ter upiranje vsakršnim poskusom njegovega razvrednotenja, ki ga izkazuje kot župan Ljubljane, mesta heroj. Župan ima po njihovem mnenju izjemne zasluge, da se tudi v mednarodnem okolju ohranja, prepoznava in spoštuje protifašistična zgodovina Ljubljane, mesta heroj, ter njen ugled odprte, svobodoljubne skupnosti, v kateri je spomin na protifašistični boj in nezlomljivo uporništvo ljudi pod vodstvom OF neusahljiv vir pozitivne energije življenja in razvoja glavnega mesta Slovenije.
Župan se je članom Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije zahvalil in dejal, da mu priznanje veliko pomeni, ter obljubil, da bo vedno stalo na najbolj vidnem mestu njegove pisarne.

župan prejema priznanje

Izpostavil je, da je Ljubljana mesto heroj, ki je ponosno na svojo zgodovino ter na partizanke in partizane, ki so skupaj z zavezniki premagali največje zlo 20. stoletja - nacizem in fašizem. Dejal je, da ne smemo dovoliti potvarjanja zgodovinskih dejstev, kajti narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti. "Dokler bom župan, spomenika domačim izdajalcem v Ljubljani ne bo," je bil odločen.

V nagovoru se je ozrl tudi na aktualno politično stanje v Evropi in širše ter ocenil, da danes manjka odločnih in vplivnih voditeljev, ki bi morali sklenili dogovor, da se denar, namesto za orožje, namenja proizvodnji hrane. "Vsako vojno ostro obsojam in bolje je imeti eno leto pogovorov kot en dan vojne," je rekel župan ter sklenil, da je ponosen na Ljubljano, Ljubljančanke in Ljubljančane, kjer različni v sožitju živimo skupaj ob medsebojnem spoštovanju.

Preberite tudi: