Lokalno pridelana hrana v vrtcih in šolah

Tematski dogodki z namenom krajšanja verig s hrano

V Mestni občini Ljubljana želimo povečati delež lokalno pridelane hrane v obrokih, ki jih mladini nudijo vzgojno-izobraževalne institucije na njenem območju. Hkrati spodbujamo nakup živil od pridelovalcev z lokalnega območja ter z vzpostavljanjem neposrednih stikov med lokalnimi proizvajalci in vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prispevati h krajšanju oskrbnih verig s hrano.

S tem namenom smo začeli pripravljati tematske dogodke za kuharje in odgovorne za naročanje hrane v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Srečanja so zasnovana tako, da kuharji vrtcev in šol aktivno sodelujejo in si med seboj izmenjujejo izkušnje, hkrati pa se srečajo z lokalnimi proizvajalci hrane, ki prispevajo surovine za jedi pripravljene na delavnici. Tematike so izbrane glede na potrebe kuharjev (npr. vegetarijanske jedi) in izhajajo iz sezonske ponudbe. Predstavljene jedi so inovativne in hkrati primerne za pripravo v šolskih kuhinjah.

Prva delavnica - »Mladini všečni obroki iz lokalno pridelane sezonske hrane«

S prvo delavnico smo želeli pokazati, da je mogoče jedi iz svetovnih kuhinj uvrstiti na osnovnošolski jedilnik. In še posebej, da je takšna hrana mladini všečna. Na delavnici je kuhar Daniel Habjan z osnovne šole Stranje predstavil štiri projekte: teden domače kuhinje, teden tujih kuhinj, eko-bio teden, kuharska delavnica za 6. razrede in njegov način sodelovanja z lokalnimi dobavitelji ter, seveda, pripravil nekaj jedi.

Ponudbo lokalnih izdelkov sta predstavila Sirarnica Rožnik  s svojo ponudbo mleka, jogurta in drugih mlečnih izdelkov in kratka oskrbna veriga s hrano – Zadruga Jarina. Med okušanjem pripravljenih jedi so udeleženci razpravljali o svojih izkušnjah in si izmenjevali recepte.

Delavnica je potekala v odlično opremljeni demonstracijski kuhinji BIC Ljubljana, Center kulinarike in turizma KULT316, Prušnikova 74, 1210 Ljubljana.

Druga delavnica - Potujoča delavnica po Poti dobrot - kmetije Savelj, Kleč in Ježice ter kuhinja Primoža Dolničarja: »Jesenske vegetarijanske jedi za mulce«

Jesenska delavnica je potekala ob »Poti dobrot«, ki povezuje kmetije v območju Savelj, Kleč in Ježice in je eno od pomembnejših območji za pridelavo sadja in zelenjave v Mestni občini Ljubljana.

Sestavljena je bila  iz treh delov. Sprehodili smo čez polja, kjer še vedno raste zelje, por, radič…, ki bodo sveži prišli na krožnike v zimskih mesecih ter si ogledali ekološko mlečno kmetijo Pr' Konc  in predpripravo zelenjave na kmetiji Damijana Janeza Bučarja. V drugem delu je kuhar Primož Dolničar pripravil pet vegetarijanskih jedi iz živil, ki so jih prispevali lokalni kmetje, kar je bila tudi tematika delavnice.

»Mala tržnica kmetij s Poti dobrot« pa je bil prostor za dogovore o partnerskem kmetovanju. Predstavilo se je 5 lokalnih kmetov,  Zadruga Jarina in Skupina proizvajalcev ekološkega sadja.

Tretja delavnica – Zdrava in dietna priprava obrokov v vrtcu in šoli

S tretjo delavnico, ki je potekala v demonstracijski kuhinji Centra kulinarike in turizma Kult 316 BIC Ljubljana (Prušnikova 74, 1210 Ljubljana) smo organizatorjem prehrane v šolah in vrtcih predstavili jedi za alergije na žito in mleko ter jedi primerne za diabetike. Prof. Marjeta Cevc je v predavanju najprej predstavila teoretične poudarke, nato pa je lahko 33 udeležencev poizkusilo različne jedi, ki so jih predstavili dijaki BIC.

V sklopu delavnice sta se predstavila dva ponudnika: Kmetija Moškrič (ponudba sveže zelenjave) in GreGurMan (ponudba žit in hladno stiskanih olj), dijaki pa so pripravili jedi izključno iz lokalnih proizvodov.

Četrta delavnica - »Ribje domislice Primoža Dolničarja«

 foto

Kuharji in organizatorji prehrane 18 vrtcev in šol iz Mestne občine Ljubljana so na četrti delavnici spoznavali pripravo rib in morskih sadežev s prilogami iz zgodnjepoletne zelenjave in žit. Svoje ribje domislice je v svojem kuharskem studiu pripravil Primož Dolničar, ki je kot vedno sledil svojemu značilnem slogu – odlične lokalne surovine, kuharska domišljija in čim bolj enostavna priprava. S svojimi jedmi je želel udeležencem predstaviti recepte za ribje jedi, ki se gibljejo zunaj klasičnih okvirjev, vseeno pa so primerni za pripravo v šolah in vrtcih.

Tekom delavnice so se predstavili Faronika iz Tolmina s fileji postrvi, ribogojnica Fonda z brancini, Ribogojništvo Goričar iz Krškega s fileji soma ter Kvibo iz Tržiča, ki nudi zamrznjene ribe in morske sadeže. Vso zelenjavo je prispevala Kmetija Dovč iz Savelj, za posladek pa so udeleženci imeli priložnost pokusili sladke češnje s Kmetije Porenta iz Dobrunja.

Peta delavnica - namazi za zajtrk oziroma malico

Na tokratni, že 5. delavnici za vodje prehrane in kuharje ljubljanskih vrtcev in šol, so kuharice iz Vrtca Miškolin iz Novega Polja v svoji vrtčevski kuhinji predstavile 11 namazov za zajtrk oziroma malico. V omenjenem vrtcu večino namazov pripravljajo sami, kuharice jih najprej pripravijo v nekaj različicah, ki ji preizkusi strokovno osebje vrtca, šele nato pa izbrano različico ponudijo v pokušino otrokom. Velika inovativnost in veselje do odkrivanja novih okusov je njihov zaščitni znak, ker pa znajo nove okuse na primeren način približati otrokom, so na odlični poti, da jim privzgojijo dobre prehranjevalne navade in s tem postavijo zdrave temelje za njihov razvoj.
Gradivo za udeležence tokratne delavnice sta pripravili Andreja Grilj, vodja kuhinje, in Marinka Svetek, org. prehrane in zdr.hig. v Vrtcu Miškolin.

Na delavnici so se predstavili štirje lokalni dobavitelji, ki že imajo izkušnje z dostavo živil vrtcem in šolam:

  • Bio s kmetij – Partnerstvo ekološka Kranjska (Tomaž Habjan, 051 843 841, narocila.kranjska@bioskmetij.si). Združujejo več kot 10 ekoloških kmetij z območja Kranjske in sodelujejo s pridelovalci iz Štajerske in Istre. Ponujajo pester nabor pridelkov in izdelkov od zelenjave, sadja in poljščin pa do jajc, testenin ter drugih predelanih proizvodov.
  • Kmetija Dolinar na Griču v Ljubljani (Jernej Dolinar, 031 364 888, klima.dolinar@siol.net). Šolam in vrtcem ponujajo ekološki motni jabolčni sok in kis. Imajo tudi jabolka, ki pa jih letos žal ni več.
  • Kmetija Kastelic, Ljubljana – Polje (Ana Kastelic, 031-788-182, ana.kastelic@gmail.com). Družinska kmetija s štiridesetletno tradicijo. Javnim zavodom prodajo naslednje ekološke izdelke: kislo zelje, mleko in mlečne izdelke (navadni in deset okusov sadnih jogurtov v različnih pakiranjih)
  • Čebelarstvo Jere, Dobrunje (Gregor Jere, 040 511 653, info@cebelarstvo-jere.si). Družinsko čebelarstvo s skoraj štiridesetletno tradicijo, ki prideluje domači med in čebelje pridelke, za katere so prejeli številne nagrade in z izkušnjami z dostavo izdelkov vrtcem in šolam.