Novice URBforDAN

 • Pestro dogajanje na Golovcu

  Na Golovcu, fokusnem področju izvajanja projekta URBforDAN - upravljanje in raba mestnih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, je bilo minuli vikend zelo živahno. Prvi rezultati izvajanja projekta se namreč že kažejo v praksi.

 • Naročite se na e-novice projekta URBforDAN

  V partnerstvu projekta URBforDAN se vedno dogaja kaj novega, saj so partnerji precej aktivni in pogosto delijo zanimive informacije o tem, kaj se dogaja na tem področju v njihovih mestih, kako se v projekt pri njih vključujejo občani in drugi deležniki ter kako lahko urbani gozdovi pripomorejo pri višanju kakovosti življenja v mestih.

 • Uporabniki Golovca na delavnici URBforDAN tudi o gozdnem bontonu

  Vključevanje zainteresirane javnosti in deležnikov v projekt URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih smo nadgradili v četrtek, 20. junija 2019, na tretji delavnici za uporabnike Golovca.

 • Uporabniki Golovca, vabimo vas na tretjo delavnico URBforDAN

  V okviru evropskega projekta URBforDAN smo izvedli že več delavnic in srečanj z uporabniki in lastniki Golovca ter pridobili pomembne informacije o tem, katere dejavnosti želijo na območju. Vključevanje zainteresirane javnosti in deležnikov nadaljujemo, in sicer v četrtek, 20. junija, ko bo potekala tretja delavnica za uporabnike Golovca.

 • Veliko zanimanje za URBforDAN na Evropskem forumu o urbanem gozdarstvu

  Zavod za gozdove Slovenije, ki je partner v projektu URBforDAN, je na Evropskem forumu o urbanem gozdarstvu (EFUF), ki je med 22. in 24. majem potekal v Kölnu, predstavljal tudi ljubljanske urbane gozdove in projekt URBforDAN. Nastop je požel dobre odzive, saj projekt izvajamo prav v času, ko potekajo razprave o potrebah po razvoju urbanih gozdov v vzhodni Evropi.

 • Na Zavodu za gozdove Slovenije predstavili URBforDAN

  Pri partnerju projekta URBforDan, Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS), si prizadevajo delovati tudi razvojno, predvsem s pridobivanjem novih spoznanj o gozdu, vključno z gozdnimi živalmi. Tako povečujejo strokovnost dela z gozdom in gozdnimi živalmi ter skrbijo za izboljšanje njihovega stanja.

 • URBforDAN za lepšo Ljubljano

  V okviru akcije Za lepšo Ljubljano in ob izdaji novega kolesarskega letopisa smo v četrtek, 18. aprila 2019, pripravili dogodek Skupaj z vami za še boljši zrak v Ljubljani s strokovnim posvetom in kolesarjenjem po Ljubljani s prof. Janezom Koželjem za boljšo kakovost zraka ter z brezplačnim servisom koles. Ob tej priložnosti smo predstavili tudi projekt URBforDAN.

 • Kaj si uporabniki in lastniki gozdov Golovca želijo na tem območju?

  V okviru projekta URBforDAN – raba in upravljanje urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih smo 11. in 12. marca 2019 skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije izvedli drugi sklop delavnic z lastniki in uporabniki gozdov Golovca. Na dogodku smo prejeli koristne predloge za nadaljnjo rabo ter upravljanje območja in nekatere od njih bomo poskušali tudi uresničiti v nadaljevanju projekta.

 • Vabimo na delavnici URBforDAN za boljše upravljanje z Golovcem

  Po uspešnih delavnicah z uporabniki in lastniki gozdov Golovca novembra lani ter analizi opravljene ankete med njimi, ki smo jo izvedli v sklopu evropskega projekta URBforDAN, 11. in 12. marca 2019 pripravljamo drugi sklop delavnic.

 • Lastniki gozdov na Golovcu, kaj si želite na tem območju?

  Lastnike gozdov na Golovcu vabimo, da do 28. februarja 2019 izpolnijo vprašalnik o rabi in prihodnjem upravljanju gozdov na tej lokaciji, ki smo jo v Ljubljani v sklopu projekta URBforDAN izbrali za tesno območje. Tam bomo v sodelovanju z lastniki in uporabniki površin do leta 2020 izvedli več ukrepov za izboljšanje kakovosti rabe tamkajšnjega prostora.

 • Ljubljana navdušila udeležence Svetovnega foruma urbanega gozdarstva

  V Mantovi te dni poteka prvi Svetovni forum urbanega gozdarstva z naslovom »Spreminjanje narave mest: vloga mestnega gozdarstva za zeleno, zdravo in srečnejšo prihodnost«, kjer dobre prakse Ljubljane predstavljajo tudi sodelavci Mestne občine Ljubljana in našega javnega podjetja Snaga.

 • Nove ideje na delavnicah z uporabniki in lastniki Golovca

  Vključevanje deležnikov in različnih javnosti je ena ključnih sestavin evropskega projekta URBforDAN. Tako smo 21. novembra 2018 v prostorih Četrtne skupnosti Trnovo pripravili delavnico z uporabniki in predstavniki posameznih skupin uporabnikov ter dan pozneje še delavnico z lastniki gozdnih zemljišč na Golovcu.

 • Kaj si želite na Golovcu? Izpolnite anketo URBforDAN!

  V Mestni občini Ljubljana smo vodilni partner mednarodnega projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, katerega cilj je izboljšati upravljanje z urbanimi gozdovi, predvsem v smislu urejanja gozdov za potrebe oddiha in rekreacije. V Ljubljani smo za testno območje izbrali Golovec.

 • URBforDAN na prvem nacionalnem dnevu Podonavja

  Sodelavci evropskega projekta URBforDAN – Upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, ki ga vodi Mestna občina Ljubljana, so na prvem Nacionalnem dnevu Podonavja v organizaciji Centra za evropsko prihodnost v četrtek, 15. novembra 2018, udeležencem predstavili ta projekt, s katerim tudi v Ljubljani nadgrajujemo dosedanje dosežke in prizadevanja za ohranjanje mestnih »zelenih pljuč« in biotske raznovrstnosti.

 • Srečanje partnerjev projekta URBforDAN – za boljše upravljanje urbanih gozdov

  V Ljubljani od 12. do 14. septembra 2018 gostimo uvodno srečanje partnerjev projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, na katerem bodo udeleženci spoznali vse podrobnosti v zvezi s projektom in si ogledali območje urejanja.

 • Projekt URBforDAN za boljše upravljanje urbanih gozdov

  V Mestni občini Ljubljana – Zeleni prestolnici Evrope 2016 – smo z namenom, da bi urbane gozdove še naprej ustrezno negovali, jih urejali v sožitju z naravo ter v njih obiskovalcem ponudili vsebine, ob katerih se bodo lahko sprostili, razgibali ali kaj novega naučili, oblikovali partnerstvo za trajnostno upravljanje z urbanimi gozdovi.