Novice URBforDAN

 • URBforDAN: gozdne vsebine za otroke

  V projektu URBforDAN posebno pozornost namenjamo gozdni pedagogiki, zato smo pripravili več informativnih in izobraževalnih gradiv, med njimi ozaveščevalna in poučna plakata ter videoposnetek o prednostih preživljanja časa v mestnem gozdu.

 • Nadzor mestnih redarjev pod Šmarno goro

  Redarji Mestnega redarstva MOL bodo v nedeljo, 14. marca 2021, izvedli poostren nadzor nad parkiranjem na območju pod Šmarno goro.

 • Kaj si želite na Šmarni gori? Izpolnite anketo!

  V okviru evropskega projekta URBforDAN vas vabimo k sodelovanju v anketi, ki nam bo v pomoč pri izboru ukrepov in vsebin, ki jih želite na Šmarni gori.

 • Ljubljana tudi za leto 2020 prejela priznanje »svetovno mesto dreves«

  Ljubljana je znova prepoznana kot »svetovno mesto dreves« v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje za vsako leto posebej podeljujeta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), z njim pa spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa.

 • Nove vsebine projekta URBforDAN

  Evropski projekt URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, v okviru katerega smo med drugim v mestni gozd Golovec namestili novo opremo in ga obogatili z zanimivimi, poučnimi in informativnimi vsebinami, razširjamo in podaljšujemo še za dodatnih šest mesecev.

 • URBforDAN: Golovec v novi podobi

  Obiskovalce Golovca razveseljuje nova urbana oprema, ki smo jo v mestnem gozdu namestili v okviru evropskega projekta URBforDAN. Med drugim smo postavili informativne, označevalne in usmerjevalne table, lesene klopi, mize in podesta ter vzpostavili več učnih točk.

 • Urejamo za vas: sečnja na Golovcu

  Na območju Golovca, kjer nameščamo urbano opremo v okviru projekta URBforDAN, smo v ponedeljek, 4. januarja 2021, začeli sanitarno in redno sečnjo dreves, ki bo trajala predvidoma do konca januarja.

 • Urejamo za vas: nova urbana oprema na Golovcu

  Na Golovcu smo v okviru evropskega projekta URBforDAN začeli izvajati dela za namestitev urbane opreme. Njen namen je predvsem obveščanje in usmerjanje obiskovalcev, saj bomo vzpostavili sistem informacijskih tabel in stebrov, ki bodo olajšali gibanje po celotnem območju .

 • Otroci in mestni gozd

  Na Golovcu smo v okviru projekta URBforDAN izkoristili lepe jesenske dni in posneli predstavitveni video projekta.

 • Znani so zmagovalci natečaja Ohranjamo zelena pljuča mesta

  V okviru natečaja Ohranjamo zelena pljuča mesta, s katerim smo zbirali ideje za vsebinske in oblikovne zasnove novih trajnostnih rešitev v urbanem gozdu Golovec, smo izbrali kar štiri zmagovalce.

 • Še vedno zbiramo ideje za urejen in prijazen gozdni prostor

  Natečaj Ohranjamo zelena pljuča mesta, s katerim zbiramo ideje za vsebinske in oblikovne zasnove novih trajnostnih rešitev v urbanem gozdu Golovec, podaljšujemo do 31. julija 2020.

 • URBforDAN se poteguje za nagrado REGIOSTARS

  Z evropskim projetkom URBforDAN, v katerem je Mestna občina Ljubljana vodilni partner, se potegujemo se za prestižno nagrado REGIOSTARS Awards 2020. Vabljeni h glasovanju.

 • Zbiramo ideje za urejen in prijazen gozdni prostor

  V okviru evropskega projekta URBforDAN smo skupaj s projektnim partnerjem, Zavodom za gozdove Slovenije, pripravili natečaj Ohranjamo zelena pljuča mesta, s katerim želimo zbrati ideje za vsebinske in oblikovne zasnove novih trajnostnih rešitev v urbanem gozdu Golovec. Vaše ideje zbiramo do 30. junija 2020.

 • Predlog Strategije razvoja urbanih gozdov Ljubljane 2020 - 2030

  Na Mestni občini Ljubljana smo pripravili predlog Strategije razvoja urbanih gozdov Ljubljane 2020 – 2030, v središču katere je pomen trajnostnega upravljanja urbanih gozdov. Javna obravnava strategije bo v torek, 23. junija 2020.

 • URBforDAN na obisku pri kolegih iz mestnega gozda Celje

  Da bi spoznali, kako izgleda urbani gozd, ki so ga namensko urejali zadnjih dvajset let, smo se člani ekipe projekta URBforDAN odpravili na delovni obisk v Celje.

 • Pestro dogajanje na Golovcu

  Na Golovcu, fokusnem področju izvajanja projekta URBforDAN - upravljanje in raba mestnih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, je bilo minuli vikend zelo živahno. Prvi rezultati izvajanja projekta se namreč že kažejo v praksi.

 • Naročite se na e-novice projekta URBforDAN

  V partnerstvu projekta URBforDAN se vedno dogaja kaj novega, saj so partnerji precej aktivni in pogosto delijo zanimive informacije o tem, kaj se dogaja na tem področju v njihovih mestih, kako se v projekt pri njih vključujejo občani in drugi deležniki ter kako lahko urbani gozdovi pripomorejo pri višanju kakovosti življenja v mestih.

 • Uporabniki Golovca na delavnici URBforDAN tudi o gozdnem bontonu

  Vključevanje zainteresirane javnosti in deležnikov v projekt URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih smo nadgradili v četrtek, 20. junija 2019, na tretji delavnici za uporabnike Golovca.

 • Uporabniki Golovca, vabimo vas na tretjo delavnico URBforDAN

  V okviru evropskega projekta URBforDAN smo izvedli že več delavnic in srečanj z uporabniki in lastniki Golovca ter pridobili pomembne informacije o tem, katere dejavnosti želijo na območju. Vključevanje zainteresirane javnosti in deležnikov nadaljujemo, in sicer v četrtek, 20. junija, ko bo potekala tretja delavnica za uporabnike Golovca.

 • Veliko zanimanje za URBforDAN na Evropskem forumu o urbanem gozdarstvu

  Zavod za gozdove Slovenije, ki je partner v projektu URBforDAN, je na Evropskem forumu o urbanem gozdarstvu (EFUF), ki je med 22. in 24. majem potekal v Kölnu, predstavljal tudi ljubljanske urbane gozdove in projekt URBforDAN. Nastop je požel dobre odzive, saj projekt izvajamo prav v času, ko potekajo razprave o potrebah po razvoju urbanih gozdov v vzhodni Evropi.

 • Na Zavodu za gozdove Slovenije predstavili URBforDAN

  Pri partnerju projekta URBforDan, Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS), si prizadevajo delovati tudi razvojno, predvsem s pridobivanjem novih spoznanj o gozdu, vključno z gozdnimi živalmi. Tako povečujejo strokovnost dela z gozdom in gozdnimi živalmi ter skrbijo za izboljšanje njihovega stanja.

 • URBforDAN za lepšo Ljubljano

  V okviru akcije Za lepšo Ljubljano in ob izdaji novega kolesarskega letopisa smo v četrtek, 18. aprila 2019, pripravili dogodek Skupaj z vami za še boljši zrak v Ljubljani s strokovnim posvetom in kolesarjenjem po Ljubljani s prof. Janezom Koželjem za boljšo kakovost zraka ter z brezplačnim servisom koles. Ob tej priložnosti smo predstavili tudi projekt URBforDAN.

 • Kaj si uporabniki in lastniki gozdov Golovca želijo na tem območju?

  V okviru projekta URBforDAN – raba in upravljanje urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih smo 11. in 12. marca 2019 skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije izvedli drugi sklop delavnic z lastniki in uporabniki gozdov Golovca. Na dogodku smo prejeli koristne predloge za nadaljnjo rabo ter upravljanje območja in nekatere od njih bomo poskušali tudi uresničiti v nadaljevanju projekta.

 • Vabimo na delavnici URBforDAN za boljše upravljanje z Golovcem

  Po uspešnih delavnicah z uporabniki in lastniki gozdov Golovca novembra lani ter analizi opravljene ankete med njimi, ki smo jo izvedli v sklopu evropskega projekta URBforDAN, 11. in 12. marca 2019 pripravljamo drugi sklop delavnic.

 • Lastniki gozdov na Golovcu, kaj si želite na tem območju?

  Lastnike gozdov na Golovcu vabimo, da do 28. februarja 2019 izpolnijo vprašalnik o rabi in prihodnjem upravljanju gozdov na tej lokaciji, ki smo jo v Ljubljani v sklopu projekta URBforDAN izbrali za tesno območje. Tam bomo v sodelovanju z lastniki in uporabniki površin do leta 2020 izvedli več ukrepov za izboljšanje kakovosti rabe tamkajšnjega prostora.

 • Ljubljana navdušila udeležence Svetovnega foruma urbanega gozdarstva

  V Mantovi te dni poteka prvi Svetovni forum urbanega gozdarstva z naslovom »Spreminjanje narave mest: vloga mestnega gozdarstva za zeleno, zdravo in srečnejšo prihodnost«, kjer dobre prakse Ljubljane predstavljajo tudi sodelavci Mestne občine Ljubljana in našega javnega podjetja Snaga.

 • Nove ideje na delavnicah z uporabniki in lastniki Golovca

  Vključevanje deležnikov in različnih javnosti je ena ključnih sestavin evropskega projekta URBforDAN. Tako smo 21. novembra 2018 v prostorih Četrtne skupnosti Trnovo pripravili delavnico z uporabniki in predstavniki posameznih skupin uporabnikov ter dan pozneje še delavnico z lastniki gozdnih zemljišč na Golovcu.

 • Kaj si želite na Golovcu? Izpolnite anketo URBforDAN!

  V Mestni občini Ljubljana smo vodilni partner mednarodnega projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, katerega cilj je izboljšati upravljanje z urbanimi gozdovi, predvsem v smislu urejanja gozdov za potrebe oddiha in rekreacije. V Ljubljani smo za testno območje izbrali Golovec.

 • URBforDAN na prvem nacionalnem dnevu Podonavja

  Sodelavci evropskega projekta URBforDAN – Upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, ki ga vodi Mestna občina Ljubljana, so na prvem Nacionalnem dnevu Podonavja v organizaciji Centra za evropsko prihodnost v četrtek, 15. novembra 2018, udeležencem predstavili ta projekt, s katerim tudi v Ljubljani nadgrajujemo dosedanje dosežke in prizadevanja za ohranjanje mestnih »zelenih pljuč« in biotske raznovrstnosti.

 • Srečanje partnerjev projekta URBforDAN – za boljše upravljanje urbanih gozdov

  V Ljubljani od 12. do 14. septembra 2018 gostimo uvodno srečanje partnerjev projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, na katerem bodo udeleženci spoznali vse podrobnosti v zvezi s projektom in si ogledali območje urejanja.

 • Projekt URBforDAN za boljše upravljanje urbanih gozdov

  V Mestni občini Ljubljana – Zeleni prestolnici Evrope 2016 – smo z namenom, da bi urbane gozdove še naprej ustrezno negovali, jih urejali v sožitju z naravo ter v njih obiskovalcem ponudili vsebine, ob katerih se bodo lahko sprostili, razgibali ali kaj novega naučili, oblikovali partnerstvo za trajnostno upravljanje z urbanimi gozdovi.